Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Διαβάσματα [175] – Catherine Nixey

   Υπήρξε και μία ακόμα τελική απώλεια. Η απώλεια αυτή μνημονεύεται ακόμα πιο σπάνια από τις άλλες, αλλά είναι με τον τρόπο της εξίσου σημαντική. Η ίδια η ανάμνηση ότι είχε υπάρξει αντίσταση στο χριστιανισμό έσβησε. Η ιδέα ότι οι φιλόσοφοι μπορεί να είχαν αγωνιστεί απεγνωσμένα, με όλα τους τα μέσα, ενάντια στον χριστιανισμό ήταν -είναι- νεκρή. Η ανάμνηση ότι πολλοί έβρισκαν ανησυχητική την εξάπλωση αυτής της βιαίως μισαλλόδοξης θρησκείας εξαφανίστηκε. Η ιδέα ότι υπήρχαν πολλοί που δεν απολάμβαναν, αλλά αντιθέτως σιχαίνονταν το θέαμα του εμπρησμού και της κατεδάφισης των ναών μπήκε -μπαίνει- στην άκρη. Η ιδέα ότι οι διανοούμενοι ένιωθαν φρίκη -και φόβο- στη θέα των βιβλίων που καίγονταν έχει ξεχαστεί.
 
  Ο χριστιανισμός είπε στις επόμενες γενεές ότι η νίκη του επί του παλαιού κόσμου ήταν κάτι που πανηγυρίστηκε από όλους, και οι επόμενες γενιές τον πίστεψαν.
 
Catherine Nixey, «Η Εποχή Του Λυκόφωτος - Η Καταστροφή Του Κλασικού Κόσμου Από Τον Χριστιανισμό», Αλεξάνδρεια, 2022, Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης, ISBN: 978-960- 221 -939-3, «Μια Εποχή Τυραννίας Και Κρίσης», Σελίδα 211.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου