Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Διαβάσματα [121] - Δάφνη Ντι Μωριέ

Είμαι ευχαριστημένη που δεν μπορεί να ζήσει κανείς δύο φορές τον πυρετό της πρώτης αγάπης. Γιατί είναι πυρετός, κι είναι βαρύς, ό,τι και να λένε οι ποιητές. Οι μέρες μας, όταν είμαστε είκοσι ενός χρόνων, δεν είναι γενναίες. Είναι γεμάτες μικροδειλίες, αβάσιμους μικρούς φόβους, και τσακίζεται κανείς τόσο εύκολα, πληγώνεται τόσο γρήγορα, πέφτει με την πρώτη σκληρή λέξη. Σήμερα, σκεπασμένοι με την ασφαλή πανοπλία της ωριμότητας που κοντεύει να ’ρθει, αισθανόμαστε, βέβαια, τ’ ασήμαντα μικροχτυπήματα της ζωής, μα πολύ ανάλαφρα, και τα ξεχνάμε αμέσως. Τότε όμως. . .

Δάφνη Ντι Μωριέ, «Ρεβέκκα», Καστανιώτης, 2009, ISBN: 978-960-03-4916-0, Μετάφραση: Ευμορφία Στεφανοπούλου, Κεφάλαιο 5, σελίδα 50.

4 σχόλια:

  1. Δάφνη ντι Μωριέ. Αγαπημένη, λατρεμένη συγγραφέας, Ολίγιστε! Και ειδικά η "Ρεβέκκα" από εκείνα τα έργα που είναι αδυναμία μου. Κάθε της δουλειά, κάθε της έργο, είναι ιδιαίτερο, ξεχωριστό. Καλησπέρα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Τη Δάφνη Ντι Μωριέ και τη "Ρεβέκκα" τη γνώρισα στα Αγγλικά, που ως μαθητής, έκανα. Είχαμε τότε, ως ανάγνωσμα στα Αγγλικά, μια απλοποιημένη, υποθέτω, έκδοση του έργου. Ήταν χαρά μου που ξανάπιασα το βιβλίο αυτό στα χέρια μου.

      Να είσαι Καλά,
      Καλή Εβδομάδα.

      Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν στα 21 μπορείς να νιώθεις αγάπη πραγματική, νομίζω χρειάζεται πολύς χρόνος για αυτό το συναίσθημα. Αλλά θα συμφωνήσω με όλα τα υπόλοιπα. Μόνο αντί τη λέξη αγάπη θα βάλω τον έρωτα. Που με αυτόν τον άτιμο σε όποια ηλικία κι αν μπλέξεις πάλι δειλίες και φόβους θα βρεις.
    Ωραίο κείμενο Νικ.
    καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Στελ,

      Χημεία των συναισθημάτων. Φυσική της έλξης των σωμάτων. Μπερδεμένα οικόπεδα κτηματογράφησης άνευ.

      Να είσαι Καλά,
      Καλή Εβδομάδα.

      Διαγραφή