Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Διαβάσματα [094] - Fredrik Backman

Κανείς δεν αντέχει να είναι ερωτευμένος τη μια χρονιά πίσω από την άλλη. Όταν ένας άνθρωπος ερωτεύεται, δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο, ξεχνάει τους φίλους του, τη δουλειά του, ξεχνάει να φάει. Αν είμαστε συνεχώς ερωτευμένοι, θα πεθάνουμε από την πείνα. Αγάπη είναι να νιώθεις έρωτα. . . πότε πότε. Πρέπει να έχεις και κάποια αυτεπίγνωση. Το πρόβλημα είναι ότι όλα είναι σχετικά. Η ευτυχία βασίζεται σε προσδοκίες, και τώρα έχουμε το διαδίκτυο, έναν ολόκληρο κόσμο που μας ρωτάει ασταμάτητα: «Είναι τέλεια η ζωή σου; Τι; Είναι ΤΟΣΟ ΤΕΛΕΙΑ; Αν δεν είναι, πρέπει ν’ αλλάξεις ζωή!»

Fredrik Backman, «ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΓΧΟΣ», ΚΕΔΡΟΣ, 2019, ISBN: 978-960-04-5068-2, Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος,   Κεφάλαιο 21, ενότητα 5, σελίδα 77.

4 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον απόσπασμα! Δεν ξέρω πολλά από έρωτα για να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο. Τη μια φορά που ερωτεύτηκα δεν το κατάλαβα καν. Θέλω να πω πως δεν είχα την ωριμότητα να το αναγνωρίσω ως έρωτα γιατί ίσως στο μυαλό μου ο έρωτας ήταν κάτι άλλο. Την δεύτερη φορά, τώρα που το σκέφτομαι, ήταν σαν να τράκαρα με φορτηγό. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως είχα το αλόγιστο (μα εντελώς)! Η πρώτη φορά παραμένει στη ζωή μου σταθερά, η δεύτερη είναι απλά η ανάμνηση μιας πολύ δύσκολης περιόδου για μένα.
    Όσο για την ζωή ο καθένας μας έχει την δικιά του, έτσι κι αλλιώς είναι όλα τόσο σχετικά που το τέλειο που σου περιγράφει κάποιος μπορεί ούτε να σε αγγίζει, ούτε να μπορείς να το πετύχεις και στην τελική δεν σου χρειάζεται.
    Το τέλειο, αφορά τον καθένα μας, όταν αφουγκράζεται τα δεδομένα του και προσπαθεί το καλύτερο μέσα από αυτά.

    καλημέρα Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Fish eye,

      Όλοι κάτι από έρωτα γνωρίζουμε, κατά τον βίο, τον χαρακτήρα και το περιβάλλον που κινούμαστε.
      Το να είσαι ερωτευμένος, και κυρίως η φάση της απογείωσης, είναι Θαύμα!

      Να είσαι Καλά και να Χαίρεσαι!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Έρωτας, η κατ' εξοχήν γενεσιουργός αιτία! Υποκειμενική (έτσι κι αλλιώς) ως αίσθηση και ολοκληρωτική ως αντίδραση, σπανίως οριοθετημένη χρονικά και χωροταξικά. Σαρώνει, αφυπνίζει, αλλάζει, ομορφαίνει τον έσω και τον έξω κόσμο. Ακροβατεί στα μέγιστα και στα έλαχιστα ζωής κι ονείρου. Απογειώνει κι εκεί είναι που θέλει απεγνωσμένα την τέχνη και την τεχνική. Ίσως και την επίγνωση του ανθρώπινου φθαρτού, στην ουσιαστκή προσέγγιση του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Από την αρχή, ο Έρωτας, στην πρωτοκαθεδρία:

      Ομολογείται ο Έρως εν τοις πρεσβύτατος είναι.

      κατά τον Ακουσίλαο, βεβαίως, βεβαίως!

      Διαγραφή