Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάσματα [101] - Σενέκας

Είμαστε απλώς μοχθηροί άνθρωποι που ζούμε μεταξύ μοχθηρών ανθρώπων. Μόνο ένα πράγμα μπορεί να μας προσφέρει γαλήνη και αυτό είναι ένα σύμφωνο αμοιβαίας επιείκειας. «Μου έχουν ήδη κάνει κακό ενώ εγώ δεν έκανα». Μα ίσως να έχεις ήδη κάνει κακό σε κάποιον ή ίσως να το κάνεις στο μέλλον. Μην υπολογίζεις τα πάντα με την ώρα ή τη μέρα, αλλά κοίταξε την ολοκληρωμένη εικόνα της στάσης του νου σου. Ακόμα και αν δεν έχεις κάνει τίποτε κακό, μπορεί να το κάνεις. 

James S. Romm, «Σενέκας: Η Τέχνη Της Ψυχραιμίας, «Αρχαία σοφία στη διαχείριση θυμού», διόπτρα, 2020, Μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη, ISBN: 978-960-653-053-1, (3.26), σελίδα 105.

4 σχόλια:

  1. Το περιεχόμενο της ανάρτησης σου, μου θύμισε το ό,τι όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι η δολοφόνοι. Δύσκολη υπόθεση πάντως η διαχείριση του θυμού, όπως άλλωστε και η αξιοποίηση κάθε συναισθήματος. Ωστόσο κι επειδή είμαστε άνθρωποι προτιμώ την εκλεπτυσμένη και καθαρή αντίδραση, από τη flat, που συνήθως είναι καμουφλαρισμένη καταπίεση και δηθενιά. Κι η έννοια της ψυχραιμίας... Χρήσιμη ως προτεινόμενη, ΜΟΝΟ όταν συστήνεται με ευγένεια συναρτήσει συμπαράστασης και στήριξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά, εν δυνάμει, είμαστε. Από δολοφόνοι μέχρι δισεκατομμυριούχοι! "αξιοποίηση κάθε συναισθήματος", ενδιαφέρον! "Εκλεπτυσμένη και καθαρή αντίδραση", ομοίως! Η "δηθενιά" πάντως, επειδή ακριβώς είναι τέτοια, πάει με όλα! "Εἰς Φραγκίσκα Φράϊζερ". Μου το θύμησες.

      Διαγραφή
  2. Αρχαία σοφία στη διαχείριση του θυμού! Τι λες τώρα! Θησαυρός γνωστικός και σκεπτικός για καταστάσεις δύσκολες και επώδυνες στη ζωή μας. Καλησπέρα αγαπητέ φίλε, να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη Καλησπέρα,

      Πρόκειται για μια σειρά του εκδοτικού οίκου "διόπτρα" με ποικιλία σχετικών θεμάτων. Δεν είναι κάτι το βαρύ και ιδιαίτερο, τα βιβλία αυτά είναι ολιγοσέλιδα, αλλά σίγουρα δίνουν μια καλή εικόνα για το θέμα το οποίο πραγματεύονται.

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή