Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Των Ενυπνίων

4 σχόλια:

  1. Πολλές φορές βλέπω όνειρα που το πρωί με εκπλήσουν, όταν τα θυμάμαι γιατί συνήθως δεν..
    Το πολύ πολύ να τα μοιραστώ με ένα δύο άτομα και μετά ξεχνιούνται για πάντα. Τα όνειρα τα δικά μου τουλάχιστον αντικατοπτρίζουν τις εικόνες, τις σκέψεις και τα άγχη της ημέρας.

    καλημέρα Νικ.
    καλό σ/κ να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Στελ,

    Είναι περίεργη η λειτουργία των ενυπνίων. Η συγκεκριμένη εγγραφή "πατάει" (και) στο πιο κάτω απόσπασμα, από εγγραφή στον "αείποτε":

    "Στην προμετωπίδα ο στίχος του W. B. Yeats «Με τα όνειρα αρχίζουν οι ευθύνες». Φράση την οποία γνώριζα σαν «Οι ευθύνες αρχίζουν από τα όνειρα...» (στην τελευταία γραμμή της «δοκιμής» «Η Τέχνη Και Η Εποχή» του Γιώργου Σεφέρη (Δοκιμές. Α’ Τόμος Σελίδα 267)). Δεν γνωρίζω πώς, αλλά είχα σχηματίζει τη γνώμη ότι η συγκεκριμένη φράση ανήκε στον Ηράκλειτο. Λάθος μου (μέγιστο)."

    Να είσαι Καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδιαίτερη η σχέση μου με "κάποια" όνειρα. Αυτά που όταν ξυπνάς, γνωρίζεις πως κάτι σημαίνουν. Υπαινικτική λειτουργία, υπαινικτική υποβολή;... Κάποιες φορές αναλαμβάνουν ψυχική φόρτιση και ανεξάρτητα από τον μηχανισμό διενέργειας τους, σώζουν.
    Η σχέση τους με την ευθύνη, δυνητική και εξαρτώμενη από του αποδέκτη, τις ορέξεις. Αν διαβάζει ποίηση και δη Σεφέρη, υπαινικτική και σχεδόν υποβλητική η επιρροή, στην απόδοση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθείς και τα ενύπνιά του. Ο καθείς και η με τα δικά του, ενύπνια, σχέση.
      Ο Σεφέρης μέγιστος και αγαπημένος αλλά δεν να με τα ενύπνια μου συναρτάται θαρρώ. . .

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή