Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσματα [071] - Samuel Butler

Ποιο λοιπόν τ’ όφελος, μπορεί να ρωτήσει κάποιος, του να ’σαι μεγάλος; Η απάντηση είναι ότι μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τη μεγαλοσύνη των άλλων, νεκρών ή ζωντανών, και να επιλέξεις τη συντροφιά σου μεταξύ αυτών, και ν’ απολαύσεις και να κατανοήσεις αυτή τη συντροφιά καλύτερα, ακριβώς επειδή την έχεις επιλέξει – κι ακόμα, ότι προσφέρεις ευχαρίστηση στους καλύτερους ανθρώπους και ζεις στις ζωές εκείνων που δε γεννήθηκαν ακόμα. Αυτό, θα ’λεγε κανείς, είναι ένα ουσιαστικό κέρδος της μεγαλοσύνης, δίχως να χρειάζεται να μας τσαλαπατήσει μ’ άρβυλα, ακόμα κι όταν είναι μεταμφιεσμένη σε ταπεινότητα.   

Samuel Butler, «Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΙΡΑ», Gutenberg (Orbis Literae – Editiones Minores), Πρώτη Έκδοση: Δεκέμβριος 1994, ISBN: 960-01-0547-2, Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη, Κεφάλαιο 22, σελίδα 122.

6 σχόλια:

  1. Η αίσθηση και το κέρδος της μεγαλοσύνης. Η αίσθηση του να είσαι μεγάλος ε; Ομολογώ ιδιαίτερη απάντηση για το θέμα.
    Καλησπέρα αγαπητέ φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιάννη,

      Περίεργο βιβλίο το συγκεκριμένο γραμμένο σε άλλους καιρούς. . .

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Σαββατοκύριακο

      Διαγραφή
  2. «Ποιο το όφελος του να είσαι μεγάλος»
    Χαράζεις πορεία νου και ψυχής για ειρηνική συμπόρευση. Μετουσιώνεις σε στάση ζωής την αποδοχή τ’ ανθρώπου με σεβασμό, κατανόηση, φροντίδα κι αγάπη. Ο αληθινά μεγάλος, ως συνετός εκτιμητής, δίκαιος ως φιλάνθρωπος, ισορροπημένος μέσα και γύρω του, δυνατός, αγαπά κι αποδέχεται παρ’ όλες τις προκλήσεις κι αντιξοότητες. Δεν είναι άλλος, από διαχρονική μαγιά υπέρτατης σοφίας και καλοσύνης, στις συνειδήσεις. (Jane Eco)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα JaneEco,

      Μ' αρέσει ο τρόπος που άπλωσες του "Μεγάλου" την έννοια.

      Καλό Σαββατοκύριακο :)

      Διαγραφή
  3. Ωραία τα λέει ο συγγραφεύς, αλλά αυτό που απολαμβάνω τώρα που μεγάλωσα είναι που σταματούν τα αυτοκίνητα για να διασχίσω το δρόμο!
    Δυστυχώς δεν έχουμε εδώ αστικά λεωφορεία και δεν μπορώ να τσεκάρω αν θα μου έδιναν οι νεότεροι τη θέση τους, πράγμα που θα με ευχαριστούσε πάρα πολύ.

    Καλό Σαββατοκύριακο εξάδελφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα εξαδέλφη,

    Μου αρέσει ο τρόπος που σκέπτεσαι.
    Αναμφισβήτητα υπάρχουν (και) οφέλη όταν είσαι, κατ' αυτόν τον τρόπο, μεγάλος.

    Καλό ξημέρωμα,
    Καλή Κυριακή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή